Marknadsfredagen

Vardag / Jobb, Jokkmokk, Jokkmokks vintermarknad, Skulptur, Snöskulptur / Permalink / 2
Andra marknadsdagen är nästan avklarad för min del med både en snabbsväng ut på marknaden på förmiddagen och jobb hela eftermiddagen tills nyss. Det enda som är kvar är att fara på marknadsaftonen som förstaårseleverna på Samernas utbildningscentrum håller nu ikväll. Så morsning korsning tills nästa gång!

Första marknadsdagen

Vardag / Jobb, Jokkmokk, Jokkmokks vintermarknad, Väder / Permalink / 0
På förmiddagen så smet jag snabbt ut på marknaden för att kolla in läget, och för att försöka fynda lite före alla andra. Eller ja, nästan alla eftersom det redan var en hel del folk på området när jag kom dit. Efter väl uträttat ärende så hade jag inhandlat en bok (inte alls förvånande för min del), ett par nya silverörhängen och det obligatoriska marknadsgodiset.
 
Dessutom hann jag gå förbi biblioteket inne i Ája, som är ihopbyggd med Ájtte, och hämta en bok som heter 101 julevsáme verba som alltså innehåller 101 lulesamiska verb och deras böjningar som titeln hintar om. Helt gratis var den också, så passa på ni som vill, kan och hinner att hämta ett exemplar innan de tar slut. Det kostar ju som sagt ingenting mer än att orka gå dit.
 
För en gångs skull så är det faktiskt riktigt milt ute, bara några minusgrader faktiskt. Den normala marknadstemperaturen brukar ju annars vara runt -20, -25 och som värst var det förra året då det var runt -35 grader utomhus. Plus minus 5 grader. Så det känns lite konstigt att det faktiskt var relativt behagligt ute.

Intensiv dag

Vardag / #jmkmarknad14, Jokkmokk, Jokkmokks vintermarknad / Permalink / 2
Nu är jag så gott som precis hemkommen från en heldag i Jokkmokk med tre vernissager och en marknadsinvigning i bagaget. I och för sig så var jag inte så värst länge på de första två sakerna pga jobb, men på grund av allt folk så sörjer jag inte det det minsta faktiskt. Ärligt talat så var det en hel del folk överallt vars jag var. Värst var det inne på Samernas där det var för mycket folk på en för liten yta med resultatet att det knappt gick att röra sig och det blev skitvarmt skitfort. 
 
Nåja, nu är marknaden officiellt invigd och årets intensivaste helg här i kommunen är igång. Det ska jag fira med att jobba de två första marknadsdagarna inne på museét där det händer en del också och sista dagen kommer nog att ägnas åt ströva fritt på marknaden med kameran i högsta hugg.
Till top